Проверяват за внос на отпадъци на пристанище Варна-Запад, съобщава bTV. По

...
Проверяват за внос на отпадъци на пристанище Варна-Запад, съобщава bTV. По
Коментари Харесай

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Проверяват за импорт на боклуци на пристанище Варна-Запад, оповестява bTV. По неофициални данни службите правят инспекция на 25 контейнера с боклуци от пластмаса и каучук, за които се допуска, че са пристигнали от Италия.

90-дневният период за слагане под митнически режим или реекспорт е изминал. В този период би трябвало да се даде направление на стоката - да се внесе и обмити или да се реекспортира.

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и Регионална инспекция за опазване на околната среда са на място.

Припомняме, тематиката за вносния отпадък е изключително настояща през последните седмици. Името на някогашният екоминистър Нено Димов беше обвързано с тематиката за боклука, само че за в този момент обвиняванията към него са единствено за водната рецесия в Перник, поради което той подаде оставка.

Вчера стартира инспекция на всички затворени мини дали са хранилища за отпадък. Премиерът Бойко Борисов пък изиска мораториум на вноса на отпадък. Преди дни пък мораториум върху вноса на отпадък желаеха от " Атака " и " Възраждане ".

За отпадъците от Италия, предопределени за страната ни, се заприказва при започване на декември, когато италианските управляващи заловиха противозаконни 815 тона отпадъци, предопределени за България. Незаконният товар беше открит във трен. Търговската стойност на боклука се пресмята на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското държавно управление не води договаряния с Италия за приемане на отпадъците. Те отхвърлиха при тях да е постъпвала публична информация за арестуваните противозаконни тонове отпадък.

Ден по-късно стартира следствие кой е провел изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или заровена в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия боклуци били крайни артикули от активността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР